Stanari

 

 

 

PLANINARSKI DOM „STANARI“ 1585 m

 

Koordinate: 43 43 43“N     18 10 18 30“E    http://wikimapia.org/

                    

 

KAKO DOĆI?

Planinarski dom "Stanari" (1585 m), izgrađen 1949. godine

 

PAZARIĆ-LJUBOVČIĆI („Preko Bora“)

Južnim putem iz Sarajeva do Pazarića, automobilom, autobusom ili vozom može se doći za 30min. Asvaltnim putem krenuti prema Bjelašnici, tačnije prema selu Ljubovčići. Na kraju sela na mjestu gdje se okreće minibus kod mjesne prodavnice krenuti lijevom stazom prema "Podgradini". Taj put mještani i planinari nazivaju „Preko Bora“. Nakon 15min hoda primijetit ćemo planinarsku marku sa lijeve strane i onda ulazimo u duboku šumu. Pratimo marku i nakon 30 min kroz gustu šumu sa usponom od oko 60% stižemo do prvog odmorišta „Hair česme“. 

Put nas dalje vodi do drugog odmorišta „Odmorište Bor“-oko 30 min laganog hoda. Tu postoji klupa i stol i može se u miru i tišini uživati i nešto prezalogajiti. Sa lijeve strane postoje divne strme livade srijemoša (medveđe trave), puno divnog cvijeća i ostalog bilja. Sljedeće odmorište je na makadamskoj cesti (od „Bora“ oko 30min hoda). Do makadamske ceste uspon je cca 50-60%. Na cesti planinari i seljani obično naprave kratki odmor i onda put vodi desno prema tzv.“Salihaginoj bajti“ (mjestu gdje napuštamo cestu i ponovo ulazimo u šumu).

Do „Salihagine bajte“ pješačimo oko 15min. Cesta je ravna i prolazi kroz gustu šumu. Nakon prolaska kroz polje “Mente“ sa desne strane dolazimo do „Salihagine bajte“. Na ovom mjestu, desno nakon 20 m dolazimo do ostataka drvene kolibe "Salihagina bajta" po kojoj je ovo mjesto dobilo ime. Od "Salihagine bajte" krećemo se pravo uz brdo markiranom šumskom stazom i za dvadeset minuta stižemo do Planinarske kuće „Podgradina“.  Od ovog doma do „Stanara“ imamo još oko 45 minuta hoda kroz gustu šumu. Put od „Podgradine do „Stanara“ je takođe dobro markiran.

Potrebno je napomenuti da sa Ilidže postoji i minibus linija do sela Ljubovčići. Od Ljubovčića do doma  „Stanara“ preko „Bora“ imamo oko 2.45h hoda.

 

PAZARIĆ-LJUBOVČIĆI („Preko Šavnika i Hobera“)

 

Nakon dolaska u selo Ljubovčići krenuti desnom stazom do PLANINARSKE KUĆE „Šavnici“. Put je markiran. Prolazimo kroz vikend naselje i dolazimo do planinarsko-skijaškog doma „SKI“ iz Pazarića .  Od ovog doma pješačimo oko 20min do planinarske kuće „Šavnici“-PD BJELAŠNICA. Od ovog mjesta pred nama je uspon preko „Hobera“ do makadamske ceste. Uspon je zahtjevan a put dobro markiran. Ova staza je u zimskim uvjetima „zatvorena“ zbog opasnosti od lavine. Od momenta kada izađemo na makadamsku cestu krećemo se cestom i ubrzo sa desne strane ceste primijetit ćemo planinarsku marku. Na tom mjestu ulazimo u šumu i nakon 30 min hoda stižemo do  planinarskog doma „Podgradina“. Posle ovog uspona tj. od ceste put je lagan. Od Ljubovčića do „Stanara“ preko „Hobera“ i „Podgradine“  imamo oko 2.45h hoda

ZOVIK-LOKVE (autom-makadamskom cestom do „Salihagine bajte“)

Južnim putem iz Sarajeva do mjesta Zovik (5 km iza Hadžića), automobilom, autobusom, može se doći za 20 min. Kod velike samoposluge sa lijeve strane, skrenuti asvaltnim putem prema selu Lokve-prema Igmanu i Bjelašnici. Od sela Lokve, makadamskim putem do „Salihagine bajte“  ima oko 10 km a onda stazom do doma „Podgradina“ stižemo za 20 minuta.  Od ovog doma do „Stanara“ imamo još oko 45 minuta hoda kroz gustu šumu. Put od „Podgradine" do „Stanara“ je takođe dobro markiran.

 

SMJEŠTAJ:

Planinarska kuća "Stanari" (1585 m),  otvorena je svakog vikenda, ako to dozvoljavaju vremenski uslovi, a drugim danima po dogovoru sa domarom. Dom je okružen pašnjacima. Ispred doma nalaze se klupe odakle imamo divan pogled na katune "Mrtvanjski stanari" i na vrh "Hranisava".

 

PONUDA:

U domu možete dobiti više vrsta kuhanih jela kao i osvježavajuće napitke. Dom raspolaže sa 40 kreveta u sobama na spratu. Sobe su sa dva, pet, sedam i deset kreveta i tri pomoćna ležaja. Dom posjeduje  veliki dnevni boravak,  kuhinju i unutrašnji toalet. Pitkom vodom se snabdijeva iz obližnje čatrnje a strujom iz agregata.

NOĆENJE:

Članovi planinarskih organizacija  10 KM po osobi            

Grupe od šest i više posjetilaca       10 KM po osobi

Ostali posjetioci                                   20 KM po osobi

  

IZLETI I PLANINARSKE TURE:

Prelijepom stazom uz šum vjetra možemo obići napušteno selo „Krošnje“-1h, produžiti do planinarskog doma „Sitnik“-1 h, popeti se na jedan od vrhova Bjelašnice „Krvavac“-2.30 h, ili posjetiti Bosanski „Kilimandžaro“ –jedan od predivnih vrhova Bjelašnice „Hranisava“(2 h). Od Stanara možemo i do Lokvanjskog jezera 1.30 h ili do najvećeg vrha Bjelašnice 2067m-Opservatorija -4 h.

 

KONTAKT I NAJAVE:

PD BJELAŠNICA                033 535 371