Podgradina

 

 

PLANINARSKI DOM PODGRADINA 1350 m - BJELAŠNICA

 http://wikimapia.org/

 

Koordinate:

N43 44.529    E18 09.926

                          

 

KAKO DOĆI?

 

PAZARIĆ-LJUBOVČIĆI („Preko Bora“)

Južnim putem iz Sarajeva do Pazarića, automobilom, autobusom ili vozom može se doći za 30min. Asvaltnim putem krenuti prema Bjelašnici, tačnije prema selu Ljubovčići. Na kraju sela na mjestu gdje se okreće minibus kod mjesne prodavnice krenuti lijevom stazom prema "Podgradini". Taj put mještani i planinari nazivaju „Preko Bora“. Nakon 15 min hoda primijetit ćemo planinarsku marku i onda ulazimo u duboku šumu sa lijeve strane puta. Pratimo marku i nakon 30min kroz gustu šumu sa usponom od oko 60% stižemo do prvog odmorišta „Hair česme“. 

Put nas dalje vodi do drugog odmorišta „Odmorište Bor“-oko 30 min laganog hoda. Tu postoje klup i stol i može se u miru i tišini uživati i nešto prezalogajiti. Sa lijeve strane postoje divne strme livade srijemoša (medveđe trave), puno divnog cvijeća i ostalog bilja. Sljedeće odmorište je na makadamskoj cesti (od „Bora“ oko 30min hoda). Do makadamske ceste uspon je cca 50-60%. Na cesti planinari i seljani obično naprave kratki odmor a onda put vodi nas vodi desno prema tzv.“Salihaginoj bajti“ (mjestu gdje napuštamo cestu i ponovo ulazimo u šumu).

                                                                             

Do „Salihagine bajte“ pješačimo oko 15 min. Cesta je ravna i prolazi kroz gustu šumu. Nakon prolaska kroz polje“Mente“ sa desne strane dolazimo do „Salihagine bajte“. Na ovom mjestu krećemo se desno. Nakon 20 m sa  desne strane primijetit ćemo drvene ostatke "Salihagine bajte" po kojoj je to mjesto dobilo ime. Od "Salihagine bajte" krećemo se pravo uz brdo i pratimo marku. Staza je dosta široka i vidljiva. Nakon 15 min dolazimo do raskrsnice sa planinarskim putokazima. Pravo idemo za "Stanare" a desno prema "Podgradini" i onda takođe prema "Stanarima i dalje. Od "Salihagine bajte" do "Podgradine" stižemo za dvadeset minuta.

                                                                

Potrebno je napomenuti da sa Ilidže postoji i minibus linija do sela Ljubovčići. Od Ljubovčića do doma  Podgradina „Preko Bora“ imamo oko 2h hoda.

                          

 

PAZARIĆ-LJUBOVČIĆI („Preko Šavnika i Hobera“)                                                                                                                                

Nakon dolaska u selo Ljubovčići krenuti desnom stazom do PLANINARSKE KUĆE „Šavnici“. Put je markiran. Prolazimo kroz vikend naselje i dolazimo do planinarsko-skijaškog doma „SKI“ iz Pazarića .  Od ovog doma pješačimo oko 20min do planinarske kuće „Šavnici“-PD BJELAŠNICA. Od ovog mjesta pred nama je uspon „Preko Hobera“ do makadamske ceste. Uspon je zahtjevan a put dobro markiran. Ova staza je u zimskim uvjetima „zatvorena“ zbog opasnosti od lavine. Nakon toga do doma "Podgradina" imamo oko 30 min hoda. Posle ovog uspona tj. od ceste put je lagan i vodi kroz gustu šumu. Od Ljubovčića do Podgradine, „Preko Hobera imamo oko 2h hoda.

 

ZOVIK-LOKVE (autom-makadamskom cestom do „Salihagine bajte“)

Južnim putem iz Sarajeva krećemo se do mjesta Zovik (5 km iza Hadžića). Prevoznim sredstvom može se doći za 20min. Kod velike samoposluge sa lijeve strane, skrenuti asvaltnim putem prema selu Lokve-prema Igmanu i Bjelašnici. Od sela Lokve makadamskim putem krećemo se do „Salihagine bajte“- oko 10 km a onda pješačkom stazom do doma „Podgradina“ stižemo za 20 minuta.

 

SMJEŠTAJ:                                                                                                                                                                                                 

Planinarska kuća "Podgradina" (1350 m),  otvorena je svakog vikenda, ako to dozvoljavaju vremenski uslovi, a drugim danima po dogovoru sa domarom. Dom je okružen gustom šumom smješten ispod "Gradinske stijene".Na platou ispred doma nalaze se klupe, hladnjak i veliki roštilj. U toku ljeta poslije povratka sa planinarskih tura planinari vrijeme provode uglavnom vani.

PONUDA:

 

U domu možete dobiti više vrsta kuhanih jela kao i osvježavajuće napitke. Dom raspolaže sa 25 kreveta u sobama na spratu. Sobe su sa dva, pet, sedam i devet kreveta. Dom posjeduje  veliki dnevni boravak,  kuhinju i unutrašnji toalet. Pitkom vodom se snabdijeva iz obližnje čatrnje a strujom iz agregata.

 

NOĆENJE:

Članovi planinarskih organizacija  10 KM po osobi

Grupe od šest i više posjetilaca       10 KM po osobi

Ostali posjetioci                                   20 KM po osobi

 

IZLETI I PLANINARSKE TURE

                                                                                                                                                                                  

Oko doma ima mnoštvo čudnih usjeka i kružnih formacija (jama) koje nikako ne ostavljaju ravnodušnim prolaznika, putnika i istraživača. Bacanjem kamena u „Gradinska usta“ morate smiriti dah da bi čuli podmukli tutanj kamena dok ponire prema dnu. Medvjeđe jazbine iznad doma i čudne okamenjene formacije Gradinske stijene navode na razmišljanje. Tu čovjek postavlja milion pitanja sa pogledom ukočenim u daljinu. Ambijent i kompoziciju života i prirode upotpunjuje krik orla iznad Gradinske stijene. Noću "huk" sove prolama se cijelu noć. Prelijepom stazom uz šum vjetra možemo se popeti i do planinarskog doma  "Stanari" (1h), obići napušteno selo „Krošnje“ (2h), produžiti do planinarskog doma „Sitnik“ (1.30h), popeti se na jedan od vrhova Bjelašnice „Krvavac“ (3h), ili posjetiti Bosanski „Kilimandžaro“ –jedan od predivnih vrhova Bjelašnice „Hranisava“(2.30h). Od Podgradine možemo i do Lokvanjskog jezera (2.30h) ili do najvećeg vrha Bjelašnice 2067m-Opservatorija (5h).

 

KONTAKT I NAJAVE:                                                                                                                                                                                                                           

PD BJELAŠNICA        033 535 371             061 160 678 (Ferid Varešanović)